Hakkında

 

 

Merhaba, Hoş Geldiniz!

 

Üniversitemizde düzenlenecek olan Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşma Odaklı Kenevir Üretimi ve Biyoteknolojisi çalıştayının resmi web sitesine hoş geldiniz. TÜBİTAK desteğiyle düzenlenecek olan çalıştay 06 Mayıs 2025 tarihinde Yozgat Bozok Üniversitesi, Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.

Çalıştay, kenevir üretimi ve biyoteknolojisinde yeni ufuklar açılmasına ilham verecek bilim insanlarını bir araya getirerek, güncel araştırmaları paylaşmayı, yeni fikirler üzerinde iş birliği yapmayı ve yenilikçi stratejiler ile yaklaşımlar geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Kenevir bitkisi, tarımı yapılan diğer bitkiler gibi çeşitli stres faktörlerinden etkilenmektedir. İklim değişikliği ve küresel ısınma ile birlikte yeterli su kaynaklarının bulunamaması, sürdürülebilir ekosistemler için bir tehdit olarak kabul edilmektedir. Diğer taraftan, küresel anlamda tarım ürünleri kayıplarının önemli bir kısmı hastalık ve zararlılardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, kenevirin ekimini ve üretimini tehdit eden çeşitli stres faktörlerin araştırılması ve bunların kontrolü için entegre yöntemlerin uygulanması büyük önem taşımaktadır. Öte yandan, kenevirin çok amaçlı kullanım potansiyeli de dikkate değerdir. Bitkinin sap, lif ve tohumlarının yanı sıra yeşil aksamında bulunan çok sayıda kannabinoid arasından özellikle kannabidiol ve tetrahidrokannabinol oranlarının istenen sınırlara çekilmesi ıslahçıların ilgi alanları arasındadır. Günümüzde biyoteknoloji esaslı yöntemler ile diğer güncel teknolojiler birçok bitkide daha kaliteli ve verimli üretimin yapılabilmesi için kullanılmaktadır. Bu yaklaşımların kenevir üretiminde kullanılması, kenevir bitkisinin istenen özellikler yönünden verimli ve daha kaliteli hale getirilerek, kullanıcıların hizmetine sunulması, kenevirin endüstriyel olarak da gelişimine katkı sağlayacaktır.

Düzenlenecek çalıştayın amacı, sürdürebilir kenevir üretimi, verimi ve kalitesine yönelik sektörün ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirmektir. Kenevirde, biyotik ve abiyotik stres faktörlerinin kontrolü, endüstriyel ve medikal kullanıma uygun, üstün özelliklere sahip yeni çeşitlerin geliştirilmesi vizyonu odak alanlarımız olacaktır. Bu bağlamda başta kenevir mevzuatı olmak üzere yeni çeşit ıslahında genetik mühendisliği yaklaşımları, in vitro doku kültürü ve haploid bitki üretimi teknikleri, moleküler ıslah yöntemleri, çeşit geliştirme teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadelede biyolojik kontrol yaklaşımları hedeflerimiz arasındadır.

Çalıştayımıza bu alana ilgi duyan tüm bilim insanları, öğrenciler, kamu kurumları ve özel sektör temsilcilerinin katılımlarıyla katkı sağlamaklarını bekliyoruz.

 

Saygılarımla,

Dr. Öğr. Üyesi Saber DELPASAND KHABBAZI

Çalıştay Düzenleme Başkanı